Kula pada sesi pertemuan dengan diaspora Malaysia di Singapura (Kredit foto Kula Segaran)
Kula pada sesi pertemuan dengan diaspora Malaysia di Singapura (Kredit foto Kula Segaran)

Menteri Sumber Manusia M. Kula Segaran menggesa para pekerja Malaysia agar menghadiri kursus latihan kemahiran dan menyatakan dengan adanya kemahiran yang sesuai akan membolehkan mereka mendapat bayaran gaji 20 peratus lebih tinggi.

Beliau berkata mana-mana rakyat Malaysia yang boleh membaca dan menulis layak untuk menyertai kursus latihan kemahiran di mana-mana institut Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET).

“Kebanyakan institut TVET ini mengajar kemahiran asas. Anda tidak memerlukan kertas akademik, ” demikian kongsi Kula Segaran semasa sesi pertemuan dengan diaspora Malaysia, di Singapura, semalam.

Beliau berada di sini mengetuai delegasi Malaysia bagi menghadiri Sesi Khas Persidangan Menteri-Menteri Buruh ASEAN dan Singapura mengenai Masa Depan Pekerjaan.

“Kita berusaha untuk menumpukan 70 peratus bagi latihan dan 30 peratus kursus kerja,” ujarnya.

Menurutnya, hanya 28 peratus jumlah tenaga kerja di Malaysia ketika ini yang berkemahiran di mana di negara-negara lain seperti Singapura peratusannya mungkin sehingga setinggi 50 peratus.

“Ia langsung tidak memberi prospek yang baik,” kata Kula Segaran.

“Tidak ada negara boleh dibangunkan, tidak ada negara boleh maju melainkan sebahagian besar daripada pekerjanya berkemahiran. Ini adalah cabaran besar yang kita hadapi dan harapnya dari masa ke masa kita boleh melakukannya,” katanya. – BERNAMA