Penganalisis perniagaan dan pendidikan tinggi global Quacquarelli Symonds (QS) mendedahkan Kedudukan Universiti Dunia: Sarjana dalam Pengurusan Rantaian Bekalan, berkaitan penambahan baharu dalam siri pengkhususan perniagaan sarjana yang juga merangkumi Sarjana dalam Analitik Perniagaan, Kewangan, Pengurusan dan Pemasaran serta MBA Sepenuh Masa.

Ketua Pegawai Eksekutif QS, Nunzio Quacquarelli berkata, sama ada syarikat yang ingin mengedarkan vaksin Covid-19 atau sektor seperti e-dagang yang mengalami pertumbuhan pesat sejak bermulanya wabak ini, syarikat-syarikat di seluruh dunia mengambil bakat yang khusus dalam rantaian bekalan pengurusan.

“Seperti pertumbuhan analisis data, ini adalah kerjaya yang baru muncul untuk dekad seterusnya. Di QS, kami memperluaskan kedudukan siri perniagaan peringkat master untuk merangkum pengkhususan kerjaya yang paling dicari dan memberi kebebasan berwawasan kepada pelajar berprospek di seluruh dunia untuk membantu mereka mencari program terbaik di lapangan,” katanya.

Kedudukan tersebut mengukur Kebolehkerjaan, Keusahawanan dan Hasil Alumni, Pulangan Pelaburan, Kepemimpinan Pemikiran dan Kepelbagaian Kelas dan Fakulti.

Secara kolektif kedudukan ini merangkumi program pascasiswazah yang paling diperlukan oleh majikan di seluruh dunia.

Sementara itu, Pengurus Ranking di QS, Dr Andrew MacFarlane berkata, QS juga mengambil kira reputasi sekolah perniagaan tertentu dari perspektif hampir 37,000 majikan global dan lebih daripada 34,000 akademia global.

“Akhirnya, kami berjaya memetakan laluan pendidikan dengan 27,831 alumni yang berjaya kembali ke institusi tertentu,” ujarnya.

-PR NEWSWIRE

Temu-duga-majikan-pekerja-Gambar-hiasan.jpg