Kebimbangan mengenai ekonomi China berlaku memandangkan banyak wilayah di negara itu telah menangguhkan operasi perniagaan bagi beberapa buah syarikat, kedai dan kilang dalam usaha untuk membendung penyebaran novel koronavirus (COVID-19).

Untuk menangani dengan pengaruh negatif bagi wabak itu, bandar raya pembuatan di selatan China, Dongguan, telah mengambil tindakan untuk membantu syarikat-syarikat tempatan menangani kesukaran dan impak yang dibawa oleh wabak itu.

15 dasar telah diperkenalkan untuk menyokong perusahaan tempatan, termasuk 55 langkah keutamaan seperti pengecualian sewa atau bebas sewa, pengurangan cukai, pemindahan pinjaman dan pembaharuan, pengenalan bakat.

Langkah itu secara khusus menyediakan subsidi untuk menstabilkan pekerjaan yang dirumuskan oleh Sumber Manusia dan Biro Keselamatan Sosial Dongguan akan membantu melegakan beban syarikat-syarikat dengan jumlah nilai 168 juta yuan. Lebih daripada 190 ribu syarikat dan 1.21 juta pekerja akan mendapat manfaat daripadanya.

Syarikat-syarikat menghadapi cabaran yang tidak diduga yang dibawa oleh kawalan wabak dan kelewatan penyambungan semula kerja berikutan kekurangan buruh, yang memberi impak negatif terhadap operasi dan pengeluaran biasa bagi syarikat-syarikat pembuatan di Dongguan.

Untuk membantu perusahaan mendapatkan pekerja yang sesuai secepat mungkin, Dongguan telah melancarkan satu pesta pekerjaan dalam talian, dengan mengeluarkan sejumlah 83,000 maklumat permintaan pekerjaan daripada 1,153 perusahaan. Satu kolum pos khas untuk permintaan pekerjaan terhadap pencegahan dan keperluan kawalan wabak telah ditubuhkan, yang dapat meningkatkan kecekapan pengambilan pekerja.

Timbalan Pengarah bagi Biro Industri dan Teknologi Maklumat Dongguan, Liu Jintang berkata, wabak itu tidak menimbulkan ancaman kepada pembangunan masa depan Dongguan kerana industri bandar raya itu mempunyai kadar pertumbuhan purata tahunan 7.4 peratus.

Virus-Dongguan-China-Foto-hiasan.jpg