Catalyst meraikan Hari Wanita Antarabangsa (IWD) 2020 dengan but semula kempen #BiasCorrect yang berjaya bagi mengganggu bias tanpa sedar dengan menonjolkan kuasa perkataan yang digunakan bagi menggambarkan wanita di tempat kerja.

Meneruskan kejayaan kempen #BiasCorrect IWD 2019 yang membuahkan hasil dengan menampilkan imej-imej pemimpin dan golongan berpengaruh wanita seperti Hillary Clinton dan Sheryl Sandberg berkongsi perkataan bias yang digunakan untuk menggambarkan mereka di tempat kerja, berserta pemalam Slack untuk membetulkan bahasa bias gender, kempen tahun ini telah diperluas untuk melibatkan golongan lelaki.

Matlamatnya adalah untuk mendemonstrasikan bahawa wanita dan lelaki dengan bakat serta kemahiran yang sama sering digambarkan dengan cara yang amat berbeza, mewujudkan halangan yang dapat memberi kesan buruk kepada kemajuan wanita.

“Tindak balas kepada kempen #BiasCorrect tahun lalu mengesahkan bahawa ramai orang yang tidak menyedari kesan bias gender tanpa sedar di tempat kerja. Dengan itu, kami tahu ia penting untuk terus mendidik semua orang bagaimana bahasa mempengaruhi rangkuman,” kata Lorraine Hariton, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Catalyst.

“Kami tahu bahawa masalahnya tidak tetap dan kami turut melibatkan golongan lelaki sebagai rakan kongsi gender dalam kempen #BiasCorrect 2020 kami untuk mengganggu bias dan membantu wanita berkembang maju,” tambahnya.

-PR NEWSWIRE