Program Tunas Usahawan Baitulmal (TUB) yang dianjurkan oleh Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi (MEDAC) melalui SME Corp. Malaysia (SME Corp) dengan kerjasama Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) telah berjaya menganjak paradigma usahawan Baitulmal daripada penerima zakat kepada pembayar zakat.

MEDAC dalam kenyataan berkata, TUB menyasarkan usahawan Baitulmal yang berpotensi untuk mengembangkan perniagaan, dan keutamaan diberikan kepada usahawan Baitulmal yang terjejas perniagaannya akibat Covid-19.

“Selain itu program ini juga dirangka bagi membantu menaik taraf kehidupan melalui aktiviti keusahawanan agar mampu menjana pendapatan jangka panjang serta membina daya tahan dan jati diri dalam menjalankan perniagaan.

“Hasil daripada program ini, peserta telah berjaya menjana nilai jualan terkumpul bernilai RM1.32 juta,” katanya.

Sementara itu, Menteri MEDAC, Datuk Seri Dr. Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, usahawan yang ingin memulihkan dan mengembangkan perniagaan berpeluang memohon pelbagai bantuan dan latihan yang disediakan oleh pelbagai agensi.

“Sebagai contoh, MEDAC melalui SME Corp melaksanakan pelbagai program dan ia terbuka kepada PKS yang layak termasuk belia, wanita serta golongan yang berkeperluan khas seperti Orang Kurang Upaya (OKU).

“Hasrat kami agar program seperti ini dapat membantu memperkukuhkan kedudukan sosio ekonomi golongan asnaf ini. Mungkin kali ini mereka menerima zakat.

“Insya-Allah pada masa akan datang, apabila kedudukan ekonomi mereka sudah kukuh kerana perniagaan mereka lebih berjaya, mereka pula akan menjadi penyumbang zakat,” katanya.

-HR HUB

WanJunaidi.jpg